De raad van Icann besliste om een eerste aanvraagronde te laten duren van januari 2012 tot april 2012. De eerste evaluatieresultaten zouden bekend zijn in november 2012. Aanvragers moeten 185.000 dollar (129.000 euro) op tafel leggen voor een evaluatie, en het proces kan 9 tot 20 maanden duren, klinkt het. Volgens leden van Icann gaat het om "één van de belangrijkste evoluties in jaren".

Snel handelen
Hans Seeuws van het Belgische internetadviesbedrijf Sensirius, die aanwezig was in Singapore, wijst erop dat in ons land onder meer de stad Gent en de Vlaamse overheid al interesse toonden. "Maar de belangstelling bleef al bij al beperkt, omdat er nog grote twijfels waren over de kostprijs en het tijdstip waarop de nieuwe aanvraagronde zou beginnen. Aanvragers zullen nu wel snel moeten zijn, want binnen een halfjaar moeten ze hun dossier al indienen."

Verwarring
Critici waren bezorgd dat vervalsers zouden kunnen profiteren van het programma om handelsmerken te schenden en verwarring te stichten. Icann werkte jarenlang aan een richtlijn voor de nieuwe topleveldomeinen, waarbij op alle voorlopige versies publiek commentaar gegeven kon worden.

Concurrentievoordeel
Met de nieuwe regel zal het aantal extensies naar verwachting flink worden uitgebreid. "Dit is de grootste verandering voor domeinnamen sinds de creatie van .com 26 jaar geleden'', aldus internetondernemer Theo Hnarakis die internetdiensten aan grote bedrijven levert. Volgens Hnarakis kunnen bekende merken met de nieuwe regels klanten rechtstreeks naar zich toe trekken. "Grote merken met een duidelijke marketing- en klantenstrategie kunnen de extensie exploiteren als concurrentievoordeel.'' (belga/anp/odbs)