Encryptie, of het versleutelen van gegevens bij het verzenden van informatie tussen twee partijen, biedt ons als internet gebruikers de zekerheid en het vertrouwen dat er geen derde partij deze informatie te pakken kan krijgen. Encryptie wordt dan ook veel gebruikt op het moderne internet om e-commerce sites te beveiligen.

Gisteren (woensdag 20 mei) brachten wetenschappers een zwakheid aan het licht, in de beveilingssystemen van het moderne internet. Deze zogenoemde 'Flaw' zorgt ervoor dat de sleutels die gebruikt worden in de encryptie van gegevens, door hackers vereenvoudigd kunnen worden tot ze gemakkelijker te kraken zijn. Dit fenomeen heeft de naam LogJam mee gekregen.

De LogJam bug kan enkel gebruikt worden door mensen die zich op hetzelfde (WiFi) netwerk bevinden of die rechtstreeks toegang hebben tot de backbone van het internet, wat de mogelijkheden tot misbruik sterk reduceert tot lokale cybercafe hackers of staatsgebonden organisaties, volgens Tod Beardsley, security expert bij een Amerikaanse IT beveiligings firma.

Meer informatie aangaande de LogJam bug kan je alvast terugvinden in het volgende artikel: Business Insider : The LogJam bug explained